Var femte lastbil utlandsregistrerad

Andelen utländska åkare i Sverige ligger på en fortsatt hög nivå och ökar till och med något. Det visar en ny undersökning från Sveriges åkeriföretag i Småland.

Det här är ett hot mot de svenska åkerierna, tycker Magnus Gunnarsson, ombudsman för åkeriföretagen i Småland.

För några veckor sedan så räknade trafiksäkerhetsföreningen NTF lasbilar på riksväg 40 utanför Jönköping. Totalt passerade över 4 200 fordon på ett dygn. Nästan var femte lastbil var utlandsregistrerad, visar undersökningen, som var beställd av Sveriges åkeriföretag i Småland. Det är 1,5 procent mer än tidigare undersökningar, och för åkeriföretagen visar det här att andelen utländska åkerier som agerar på svenska marknaden är på en fortsatt hög nivå.

Runt fem procent av lastbilarna kom från de nya EU-länderna i Baltikum och där är prispressen ännu hårdare. Eftersom utländska åkerier kan lägga anbud som är runt 30 procent billigare än de svenska så kan de konkurrera ut många svenska åkare, befarar branschen.

Många lastbilar som räknats i undersökningen är förstås på tillfälligt genomresa i Sverige, men en stor andel är här och tar andelar på marknaden, menar Magnus Gunnarsson på åkeriföretagen.

Undersöknignen på riksväg 40 gör nu att åkeriföretagen fortsätter kämpa för att få vad dom menar är rättvisare villkor jämfört med utländska företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".