Skarp kritik mot socialnämnden i Vetlanda

Socialnämnden i Vetlanda har brustit stort i handläggningen av fallet där en pappa misstänks för att ha förgripit sig sexuellt otaliga gånger på sin egen dotter. Det menar länsstyrelsen som nu kommer med allvarlig kritik. 

Redan när flickan var tio år ska pappan han ha börjat med övergreppen. Då flyttade flickan nämligen till sin pappa, eftersom sociala myndigheter på en annan ort inte tyckte att det var lämpligt att hon bodde hos sin mamma. Men redan då var pappan känd - han hade dömts till rättspsykiatrisk vård för försök till dråp och vårdades fortfarande på rättsspyk men hade permissioner.

Och han har sen tidigare en historia av drogmissbruk och har ett långt brottsregister. Men trots det tyckte alltså socialen Vetlanda att hon kunde bo hos pappan.

Under åren som flickan bott hos pappan har socialen fått in flera anmälningar om missförhållanden - en gång orsakade pappan ett stort polispådrag efter att han hävdat att han tagit flickan som gisslan men inte heller vid den utredningen upptäcktes några problem.

När Länsstyrelsen nu granskat fallet så har en rad brister upptäckts. I flera fall har nämnden helt enkelt låtit bli att utreda anmälningar om missförhållnaden och i de fall där det har gjorts så har utredningarna inte varit tillräckligt grundliga.

Häromdagen avslutades rättegången mot pappan. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han är allvarligt psykiskt störd.

På måndag faller dom mot pappan.

Reporter Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".