Nytt medlingsbud till Smålandsstenarföretag

Konflikten i Smålandsstenar mellan skogs- och träfacket och företagen Jima och Skandro Trade AB närmar sig kanske en lösning.

Det var tredje gången under hösten som företagen och facket tillsammans med medlingsinstutet försökte sig på en lösning på konflikten.

- Vi tyckte väl ändå att parterna hade närmat sig varandra så pass att det var värt ett nytt försök, säger Lars Dahlstedt, som är lagman vid Norrköpings tingsrätt och medlare för medlingsinstitutet.

Företagen Ji-ma produkter och Skandro Trade i Smålandsstenar vill inte teckna kollektivavtal för sina anställda och det av religiösa skäl. Ägarna tillhör den religiösa gruppen Plymouthbröderna och ett bibelord som de tolkar bokstavligt gör det omöjligt för dem att teckna kollektivavtal. Skogs - och träfacket å sin sida kräver ett kollektivavtal och hittills har läget alltså varit låst.

Men igår presenterades ett förslag som båda parterna nu ska fundera på till början på nästa vecka, men vad det innebär exakt vill de inte gå in på.

Lars Dahlstedt säger till Nyheterna att han känner sig ganska positiv. Lika postiv är inte Per-Olof Sjöö som är skogs - och träfackets förhandlare.

- Eftersom profetiorna inte har gått in tidigare, kan jag inte sägar att jag är positiv nu, säger Sjöö.

Han menar att det just nu finns två alternativ; en upptrappning av konflikten eller en lösning.

Senare i veckan ska parterna träffas igen och fortsätta diskutera det förslag som nu finns.   

Nyheterna har försökt att nå ägarna på Ji-ma och Skandro-trade, utan resultat.

Reporter Pernilla Arvidsson.

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".