Långt kvar innan patienten får inflytande

Trots att lagen säger att patienter ska få vara med och bestämma om sin vård, så är det långt kvar tills det blir verklighet. Det säger Gerd Ahlström, som är professor och vd för Hälsohögskolan i Jönköping.

En av orsakerna är tidsbrist.

- I en stressad sjukvårdsverksamhet är det svårt att hinna låta patienterna vara delaktiga.

Hur långt har man då kommit?

- Ja, en fjärdedels bit på väg, kanske, tippar Gerd Ahlström

Delaktighet är viktigt eftersom det är patienten som ska leva med sin sjukdom - även efter besöket hos läkaren. Då behöver man känna att man har fått vara med och bestämma, förklarar hon. Och patientens ställning har förändrats mycket om man jämför med för några decennier sen. Då pratade man över huvudet på patienterna och de behandlades som objekt.

Sedan dess har det talats mer och mer om patientens rätt till information och att få vara med och diskutera och planera vård behandling och i slutet av 90-talet markerades det här också tydligt i hälso- och sjukvårdslagen.

Och Gudrun Lukas som är läkare på kirurgkliniken i Jönköping tycker det är positivt att fler och fler patienter, framförallt yngre, vill vara mer delaktiga:

- De håller sig informerade, läser på nätet och då är det kul att diskutera.

Men det finns ett men - det tar mer tid.

Och frågan är hur mycket tid det finns för delaktighet i framtiden, säger professor Gerd Ahlström:

- Ja, det är ju upp till politikerna att se över sjukvårdens struktur och rutiner för att skapa tid för delaktighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".