Pappa dömd för hundratals våldtäkter

Idag kom domen mot den 44-årige Vetlandaman som i höstas åtalades för att i fem års tid ha våldtagit sin dotter hundratals gånger. Eksjö tingsrätt har valt att tro på flickans berättelse, och nu döms pappan för bland annat sexuellt utnyttjande av minderårig och våldtäkt.

Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning; så lyder domen mot den 44-årige man från Vetlanda som stått åtalad i Eksjö tingsrätt för att under fem års tid ha utnyttjat och våldtagit sin egen dotter. Och rätten har valt att tro på flickans berättelse om hur de senaste fem åren av hennes uppväxt har varit.

Det är en berättelse fylld av grova övergrepp och hundratals våldtäkter. Pappan ska ha börjat förgripa sig på flickan när hon var tio år gammal; det var i samband med att hon flyttade in till sin pappa i Vetlanda, eftersom de sociala myndigheterna på en annan ort inte tyckte att det var lämpligt att hon bodde kvar hos sin mamma.

Precis innan tiden för den här flytten befann sig pappan på rättspsyk efter att ha dömts till vård efter ett dråpförsök. Han var vid den här tiden även känd för att både ha ett aggressivt beteende, och för att ha missbrukat narkotika, men det sågs aldrig som ett hinder för att flickan skulle placeras hos honom i Vetlanda.

Trots att de sociala myndigheterna genom åren fått tydliga signaler om att allt inte stod rätt till så kunde övergreppen pågå i fem år innan det avslöjades vad den nu 16-årige dottern har blivit utsatt för.

Den rättspsykiatriska undersökningen som nyligen gjorts på mannen i samband med rättegången visar att han lider av en allvarlig psykisk störning, och nu väntar alltså rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att mannen inte kommer att släppas efter ett visst antal år utan först när han anses vara frisk.

Pappan ska också betala ett skadestånd på 230 000 kronor till dottern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".