Privata förskolor kräver mer pengar

Ekonomin oroar Vaggeryds alternativa förskolor så mycket att skolornas företrädare nu har misstankar om att kommunen ger mer pengar till barn i kommunala förskolor än till de barn som går alternativa förskolor.

Efter att ha tittat efter skillnader i Skolverkets statistik kräver de nu att kommunen ska ändra sig. Det säger Maria Ottosson som är ordförande i föräldrakoperativet Friskus

- Vi vill att de så snart som möjligt ser över så att vi får det vi ska ha. Alla har rätt till samma kvalitet, säger Maria Ottosson.

På föräldrakooperativet Friskus i Vaggeryd går det 13 barn på en personal. Så här kan det vara när pengarna inte räcker till, berättar Maria Ottosson som är styrelseordförande.

Anledningen är att ett barn som går i en alternativ förskola tilldelas mindre pengar än de som går i kommunal förskola. Det menar ordföranden på Lyckornas förskola, Gunnar Wahrenberg. Han har undersökt skillnaden.

- Det rör sig om 25 till 30 procent, mostavarande 20 000 per barn och år, säger Gunnar Wahrenberg.

De alternativa för skolorna har nu gått ihop och kräver att  Vaggeryds kommun ska se till att alla barn får lika mycket pengar.

Gert Johnsson som är moderat ordförande i barn- och utbildningsnämden menar att det inte finns några större skilnader att tala om.

Han bläddrar ett tag i sina budgetpärmar och hittar till slut siffrorna: de kommunala förskolebarnen får 84 277 kronor per år - de alternativa 76 000 per år.

Men trots olika belopp så menar Gert Jonsson att barnen till slut får lika mycket pengar i slutändan.

- Det politiska uppdraget är att de alternativa förskolorna ska få samma förutsättningar. Vi ska inte skjuta till mer pengar, men de ska ha samma förutsättningar, säger Gert Jonsson.

Reporter: Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se