Vetlanda drabbas när Sapa styckas

Sapa är på väg att styckas.

Av de 2 200 anställda som finns i Sverige berörs 1 400, nästan alla på fabriken för aluminiumprofiler i Vetlanda. Det är troligt att affären innebär personalnedskärningar.

Sapas norska ägare Orkla vill nämligen föra över drygt två tredjedelar av de anställda till ett nytt bolag som Orkla håller på att skapa tillsammans med amerikanska Alcoa.

Sapa är världens tredje största tillverkare av aluminiumprofiler och har sina rötter i 1960-talets Vetlanda. Huvudkontoret finns i Stockholm men sedan förra året ägs Sapa av norska Orkla.

Sapa har totalt 8 200 anställda i tolv länder, 6 000 av dem arbetar med profiler. Den verksamheten kan nu komma att flyttas över till ett nytt bolag som ska drivas tillsammans med USA-konkurrenten Alcoa.

I början kommer Orkla att bli största ägare i det nya bolaget, men siktet är inställt på börsnotering.

Sapas styrelseordförande Ole Enger säger i en kommentar att det nya bolaget blir världsledande på marknaden för aluminiumprofiler, med en årlig omsättning på 26 miljarder norska kronor under 2006.

Ole Kristian Lunde som är kommunikationsdirektör på Orkla konstaterar att affären bygger på att den skapar utrymme för nedskärningar.