Stora kunskapsbrister om muslimer

Det finns en utbredd okunskap om Islam i Sverige idag. En okunskap som i förlängningen leder till att  främlingsfinetliga partier får framgång.

Shilan, Aldina och Elmina är tre muslimska tjejer som går på ett gymnasium i Jönköping. De märker att det finns en mer eller mindre utrbredd Islamofobi i Jönköping.

- Man är rädd ibland för att säga att man är muslim, för då får man höra att man är förtryckt och att man inte får göra någonting, säger en av tjejerna.

Sverigedemokraternas framsteg i svensk politik i höstens val är en stark påminnelse om att främlingsfientliga åsikter börjar få en grogrund hos så kallade vanliga svenssons.

För att öka kunskapen om vad Islam är och vad rädslan för muslimer oftast grundar sig i så ordnade idag myndigheten Levande historia ett seminarum för lärare i Jönköpings län. Det är ungdomarna som måste få ett synsätt där man inte värderar sin medmänniskor efter religionstillhörighet, menar Christer Hedin, religionsvetare och en av talarna idag som också ser att rädlsan för islam ökat i sverige idag.

- Det är sorgligt att det idag inte skiljs mer på religion och individ, säger Christer Hedin.

Han tror att rädslan för muslimer kommer minska men att det kommer ta tid, kanske uppemot femtio till hundra år. Vägen till förändring går via skolan menar Christer Hedin. En av alla lärare som idag besökte seminariet var Niklas Forslund som tror att kunskapen om religioner måste bli bättre i skolan.

- Idag finns en misstänksamhet, en brist på kunskap och förståelse, säger Niklas Forslund.

Reporter: Ann-Sofie Karlman

ann-sofie.karlman@sr.se