Fler poliser vid skrivborden och färre på gatorna

Det är färre poliser ute på vägarna och fler som sitter vid skrivbordet. Så ser det ut i länet under hösten sedan polisledningen valt att satsa på att utreda hundratals ouppklarade brott som blivit liggande.

Anledningen är att antalet ouppklarade brott i länet ökade kraftigt tidigare i år. Till slut låg det runt 800 brott på hög och väntade på att bli utredda, många över ett halvår gamla.

Antalet ärenden som lämnades vidare till åklagare var också alldeles för lågt, tyckte länspolismästare Gunnar Lindelöw. Därför har nu poliser från hela länet kallats in från fältet till skrivborden för att utreda högarna av gamla brott. Två poliser från Värnamo har kallats in till Jönköping. Ett antal spanare i Jönköping har fått rycka in, och i Eksjö sitter två poliser som vanligtvis syns ute på gatorna istället vid skrivbordet. Hur många det är totalt vill polisen inte avslöja.

Länspolismästare Gunnar Lindelöw tror inte det kommer att märkas att det nu är färre poliser ute på fältet, och det är tillfälligt nu under hösten.