Kommunala hus reades ut i Värnamo

Den omdiskuterade försäljningen av nästan 300 lägenheter ur allmännyttan i Värnamo är en dålig affär för kommunägda Finnvedsbostäder. Skattebetalarna har gått miste om tiotals miljoner kronor. Det visar tidigare sekretessbelagda dokument, som Nyheterna granskat.

Enligt de värderingar som gjorts är nämligen husen betydligt mer värda än de 116 miljoner kronor som de såldes för.

Utförsäljningen, som enligt den borgerliga majoriteten i Finnvedsbostäders styrelse gjordes för att få loss pengar till nya satsningar på bostäder, är en känslig fråga. När Nyheterna i början av förra månaden begärde att få tal del av värderingarna, hemligstämplades alla dokument kring affären. Men efter överklagande har sekretessen hävts.

Det var Finnvedsbostäder själva som förra hösten anlitade två oberoende värderingsföretag, ett i Värnamo och ett i Kalmar, för att få veta vad husen var värda. Nu visar de frisläppta dokumenten, att marknadsvärdet, alltså det pris som spekulanter bedömdes vara beredda att betala, låg på mellan 133 och 152 miljoner kronor. Men den borgerliga majoriteten i bostadsbolagets styrelse valde att inte bjuda ut husen på marknaden. Istället handplockades köparen, HSB:s dotterbolag Gambrinus, som bara behövde betala 116 miljoner.

Det här innebär att kommuninvånarna i Värnamo, som äger Finnvedsbostäder, gick miste om tiotals miljoner. Pengar som i den kommunala kassan skulle ha räckt till stora satsningar på både skolor och dagis.

Dessutom har Finnvedsbostäder valt att betala onödigt mycket i skatt på försäljningen. Det handlar om 3,5 miljoner kronor i lagfartskostnader, som man sluppit om husen sålts som bolag. Ett vanligt och helt lagligt förfarande vid fastighetsaffärer. Nu hamnar de pengarna istället i statskassan.

Initierade bedömare i fastighetsbranschen i Värnamo har länge kritiserat affären, men ingen av dem vi talat med vågar träda fram av rädsla för att skada framtida relationer med kommunen. De hävdar att Finnvedsbostäder gjort en dålig affär och sålt för billigt. Vissa hävdar också att valet av köpare var viktigare än priset. Att folkrörelseföretaget HSB:s dotterbolag fick köpa för att göra det svårare för den socialdemokratiska oppositionen att av ideologiska skäl kritisera försäljningen av allmännyttan.

Det förnekar Finnvedsbostäders ordförande, centerpartisten Lars Lejon. Han hävdar att man gjort en bra affär och säger att värderingsföretagen räknat fel på framtida räntor och driftskostnader. Enligt honom är det förklaringen till att det skiljer tiotals miljoner mellan värderingarna och det slutliga priset.

Reporter: Anders Borg

anders.borg@sr.se