Ordförandes bror anlitades som konsult men ingen vill kännas vid beslutet

Nu hopar sej frågetecknen kring utförsäljningen av lägenheter i Finnvedsbostäder i Värnamo.
Hur gick det egentligen till, när styrelseordförandens bror anlitades som konsult? Ett uppdrag som hittills kostat det kommunägda bostadsbolaget nästan 700.000 kronor.
I dag hävdar tidigare kommunalrådet, socialdemokraten Ingvar Andersson, som satt i Finnvedsbostäders presidium, att det aldrig fattats något beslut.
Men i Nyheterna i går sa styrelseordföranden, centerpartisten Lars Lejon tvärtom att det beslutet togs i presidiet.

Ingvar Andersson förnekar att Finnvedsbostäders presidium beslutat anlita styrelseordförande Lars Lejons bror, advokat Sven Lejon för att hjälpa till med utförsäljningen av lägenheter i Värnamo.
Det finns inte heller något protokoll om att han skulle ha fått uppdraget, som hittills gett honom 700.000 kronor i konsultarvode.

Ingvar Andersson satt i bostadsbolagets presidium fram till i maj förra året, när han flyttade från Värnamo. Vid det laget hade Sven Lejon, enligt hans egna fakturor, arbetat som konsult i drygt ett halvår. Finnvedsbostäders ordförande Lars Lejon sa i Nyheterna i går, att han inte är orolig för att ägarna, alltså skattebetalarna ska misstänka att han gynnar sin egen bror genom att låta honom arbeta som konsult.

Ingvar Andersson säjer att han varit helt ovetande om det här konsultuppdraget. Men vad hade han gjort om han vetat?

-  Jag hade alla gånger reagerat och om nödvändigt reserverat mig mot ett sådant beslut. Det är direkt olämpligt av en människa som har  ansvar för ett så stort offentligt bolag att anlita sin egen bror för ett sånt här konsultuppdrag som dessutom har en så stor omfattning, säger han.

Reporter Anders Borg
anders.borg@sr.se