Tuff kritik från besvikna hyresgäster i Värnamo

Kommunägda Finnvedsbostäders styrelse i Värnamo får nu hård kritik av hyresgästerna på Karlsdal, som bildat bostadsrättsförening för att köpa sina lägenheter.

Istället såldes husen till Gambrinus, som vi berättat tidigare här i Nyheterna.

Det var tack vare mörkläggning och hemlighetsmakeri som man lyckades med det, det säger Malena Nyberg, en av de besvikna hyresgästerna.

Lagen ger hyresgäster förtur att köpa när hus ska säljas. Men först måste de bilda bostadsrättsförening och anmäla sitt intresse till inskrivningsmyndigheten. Och en förutsättning är förstås att de vet att deras hus ska säljas. Men det lyckades Finnvedsbostäders ordförande Lars Lejon hålla hemligt, liksom mycket annat kring försäljningen av de nära 300 lägenheterna ur allmännyttan i Värnamo. Inte ens alla ledamöter i styrelsen visste vad som var på gång och vilka hus det gällde, förrän affären var klar.

Hyresgästerna sätter nu sitt hopp till att Finnvedsbostäders styrelse tänker om och backar ur affären med Gambrinus och sedan låter hyresgästerna köpa. Det finns nämligen en klausul i köpekontraktet som gör det möjligt nu den 30 november. Men Lars Lejon tänker inte ändra sej. Och han tillbakavisar kritiken och säjer att ett av kraven för att sälja, det var att husen ska innehålla hyresrätter också i fortsättningen.