Elevprotester mot förslag om färre lärare

I Mullsjö ska 14 lärartjänster bort efter årsskiftet. Det klubbade kommunfullmäktige igenom igår. Och nu växer ilskan mot det här. Två sjundeklassare har själva skrivit ett upprop som nästan 200 elever och Mullsjöbor skrivit under.

De två sjundeklassarna heter Sebastian Schenström och Andreas Lakatos och de blev arga när de fick höra om det här.

- Det påverkar ju vår undervisning ganska mycket, det kan vara svårt för oss sedan när vi ska komma in på gymnasiet eller högskolan, säger ungdomarna till nyheterna.  

Lars Samuelsson är moderat och förste vice ordförande i Mullsjö kommunstyrelse. Det är de borgerliga tillsammans med Mullsjö Framtid som lagt det förslaget att ta bort 14 tjänster från skolan.

Ordföranden i barn- och utbildningsutskottet -kristdemokraten Birger Svensson - ville igår inte kommentera det. Inte heller Mullsjö Framtids Stefan Lindkvist - som är blivande kommunalråd - trots att de båda varit med och tagit beslut om det här.

Igår klubbade kommunfullmäktige iggenom förslaget. Tidigare har det kritiserats av både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. Fyra lärare vill kommunen säga upp på grund av färre elevantal nästa år. Mellan fem och sex lärare har skolorna anställt utan att det egentligen funnits pengar för det säger Lars Samuelsson. Därför ska de nu bort. Och ytterligare fem vuxna personer ska bort från skolan för att kommunen har mindre resurser. Och så här säger Lars Samelsson till Sebastian Schenström och Andreas Lakatos om deras protester.

- De måste acceptera det här. Det finns inga resurser.

Lars Samuelsson försvarar neddragningarna och menar att lärartätheten blir ungefär den samma som i närliggande kommuner efter neddragningarna.

Reporter Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se