Lejon (c) sitter kvar trots tveksam affär

Lars Lejon får sitta kvar. Han har nämligen fortfarande fullt förtroende från den borgerliga alliansen, trots uppgifterna om att bostadsbolaget förlorat 40 miljoner på affären och att han anlitat sin egen bror som konsult.

I Nyheterna i morse krävde socialdemokraterna i Värnamo att Finnvedsbostäders centerpartistiske ordförande Lars Lejon avgår efter den kritiserade utförsäljningen av lägenheter, men han kommer alltså sitta kvar. Det har ifrågasatts av etiska skäl.

De borgerliga partierna som styr Värnamo hyllade Finnvedsbostäders ordförande Lars Lejon i våras, när köpekontraktet skrivits under. De tyckte det var en mycket bra affär att sälja nära 300 lägenheter för 116 miljoner kronor till den handplockade köparen, HSB:s dotterbolag Gambrinus. Och det tycker alltså partierna fortfarande. Trots att, som vi berättat här i Nyheterna de senaste dagarna, två oberoende värderingsföretag kommit fram till att husen var värda betydligt mera. Totalt handlar det om runt 40 miljoner kronor som skattebetalarnas bostadsbolag gick miste om genom att låta bli att bjuda ut husen på öppna marknaden och genom att avstå från att använda ett helt lagligt sätt att minska reavinstskatten.

Centerpolitikern Lars Lejon har genomfört försäljningen i nära samarbete med sin bror, advokat Sven Lejon, som hittills fått nästan 700.000 kronor som konsult.