Konflikten i Smålandsstenar trappas upp

Nu trappas konflikten upp ytterligare mellan facket och de båda Smålandsstenarföretagen Jima och Skandro Trade. De är sedan snart två månader försatta i blockad för att ägarna, som är Plymouthbröder, vägrar skriva på kollektivavtal av religiösa skäl.

I dag bad Skogs- och Träfacket två andra fackförbund, Kommunal och Transport, om sympatiåtgärder. Det innebär bland annat att sophämtning och transporter kan stoppas och de företag som bryter mot det kan drabbas av strejk, säger ombudsman Per-Åke Pålsson.

- Bryter andra företag mot blockaden riskerar de att vi sätter in sympatiåtgärder mot dem, säger Per-Åke Pålsson.

Ägarna till Jima och Skandro Trade i Smålandsstenar är Plymouthbröder och det är av religiösa skäl, med hänvisning till Bibeln, som de vägrar skriva på kollektivavtal.

I onsdags sa Skogs- och Träfackets förbundsstyrelse nej till medlarnas förslag till lösning på konflikten. Den hade inneburit att företagarna skulle slippa skriva sitt namn under kollektivavtalet, men att de ändå lovade att följa det. För att kontrollera att så skedde så skulle lönelistor varje månad skickas till en revisor. Men facket ser risken att fler företag skulle kräva att få göra likadant och det skulle slå sönder hela systemet med kollektivavtal, menar man.

Det är redan klart att IF Metall ställer upp med sympatiåtgärder och nu dras snaran åt ytterligare när Skogs- och Träfacket i dag begärde samma hjälp av Kommunal och Transport. Om en vecka kan upptrappningen vara ett faktum, men Per-Åke Pålsson tror att det dröjer länge innan konflikten är slut.

- En månad får vi nog räkna med innan det får full effekt, säger Per-Åke Pålsson.

Rolf Skinner är ägare till Skandro Trade, ett av de företag som är inblandade i konflikten och han säger att de nu kan bli tvungna att se till andra lösningar.

- Vi kommer antingen att få lägga ner eller flytta företaget utomlands, säger Rolf Skinner.

Reporter: Anders Borg

ander.borg@sr.se