Värmen hotar exotiska växter

Det varma decembervädret är nu ett hot mot mer exotiska växter och blommor i naturen. På Rosariet i Jönköping till exempel går det fortfarande att hitta utslagna rosor och det oroar Björn Kalin som är landskapsarkitekt på Jönköpings kommun.

- Lite bekymrad kan man ju vara. Det är det mera exotiska som jag är orolig för. De måste få tid att vissna och sakta ned sin fart och är det fortfarande varmt så fortsätter de att växa och blomma. När det sedan smäller på och blir kallt så kan de skadas ordentligt, säger Björn Kalin.

Visst har hösten satt sina spår. Många löv har fallit ner på marken - men när man tittar närmare så ser man att vissa Rosor fortfarande blommar på Rosariet i Jönköping - det kommunägda trädgården på Rosenlund. Det är främst rosorna som bekymrar Björn Kalin.

Vissa exotiska växter som exempelvis rosor, äppelträd och gullregn behöver vänja sig vid kallare temperaturer succesivt annars tar dom skada när det slår om från 10 plusgrader till 5 minus på bara någon dag.

- Blir det väldigt kallt snabbt, då är jag fundersam för en del av våra växter. De får alltså inte tid att mogna av och då dör dom, säger Björn Kalin.

Reporter: Peter Dallman

peter.dallman@sr.se