Blommor stjäls på kyrkogårdarna

Det har blivit vanligt med blomstölder på våra kyrkogårdar. En som drabbats är Birgitta som begravde sin mamma i Jönköping förra veckan. Några dagar efter begravningen var den hjärtformade kransen borta:

- Vi blev helt förstummade och ledsna, säger hon.

Birgitta och hennes fyra systrar hade köpt en stor hjärtformad krans med rosa rosor. Det var deras sista hälsning till sin mamma. Efter begravningen stod blommorna utanför kapellet på Östra Kyrkogården i Jönköping.

- Dagen efter hade någon tagit kransen för oss. Men den här personen hade tydligen lite samvete för han hade lämnat kvar hälsningen, berättar Birgitta.

- Men vi tycker att det här är förskräckligt. Så här får man bara inte göra.

Det är inte många blomstöder som anmäls till polisen. Men Maria Norberg, kyrkogårdsarbetare, ser ofta hur både vaser, lyktor och blommor försvinner från gravarna. Men vanligast är blomstölderna:

- Det förekommer kanske varje vecka till och med. Jag stöter på personer som är ledsna och berättar att det har försvunnit blommor för dem, säger hon.

- Vanligtvis är det snittblommor i vaser vid gravstenarna, men det förekommer även att begravningsblommor utanför kapellet försvinner.

Och att bli av med en blomma på kyrkogården mitt i en stor sorg kan vara väldigt upprivande. Det kan Birgitta, som blev bestulen på sin mammas begravningskrans, intyga:

- Hur kan någon ta med sig någonting som man har gett till en människa man älskar, kanske som en sista hälsning, det är helt oförståeligt.

Alexandra Peterson