Politisk röra i Jönköping

Det är rörigt i Jönköpingspolitiken just nu. Utåt sett regerar fortfarande centern ihop med socialdemokraterna, men i praktiken har den nya borgerliga majoriteten redan börjat regera.

Efter valet har det varit en turbulent tid inom politiken i Jönköping. Efter mycket om och men så beslutade till slut centern att byta sida efter den borgerliga valframgången - från ett mångårigt samarbete med socialdemokraterna så tog man den utsträckta handen från de borgerliga partierna.

Men just nu råder en form av politiskt vacuum och utåt sett kan det verka något rörigt. För rent formellt så bestämmer fortfarande socialdemokraterna och centerpartiet tillsammans, det är nämligen så att den nya borgerliga majoriteten inte tar över förrän vid årsskiftet. Därför är det fortfarande socialdemokraternas kommunstyrelseordförande Peter Persson som representerar utåt och klipper band.

Men bakom fasaden har den borgerliga alliansen ihop med miljöpartiet redan tagit över. Och centern har redan bytt sida. Centern har till exempel inga gruppmöten med socialdemokraterna längre och idag blev det extra tydligt när centern till och med röstade mot socialdemokraterna när kommunstyrelsen träffades. Dessutom i den politiskt så heta frågan om friskoleetableringar i kommunen.

Socialdemokraterna ville markera sitt motstånd mot att företaget Prolympia etablerar skolor i kommunen, men nu fick man inte centern med sig. Beslutet blev efter omröstning att inte svara någonting i sitt yttrande till Skolverket.

Centern regerar alltså med socialdemokraterna men röstar på oppositionen. Man är alltså en del av oppositionen fast man sitter i majoritet. Fast egentligen är det tvärt om. Rödgrön röra, sa en gång en moderat ledare. I Jönköpng är röran en tid framöver både, blå, röd, grön och med lite stänk av gult.

Peter Jernberg