Studenter hjälper somaliska barn med läxan

Somaliska barn i Jönköpings kommun som inte kan få hjälp med läxläsningen hemma får istället hjälp med det i skolan. Det här med hjälp av studenter från högskolan i Jönköping.

Varje måndag mellan tre och fem på eftermiddan samlas närmare tio barn med somaliskt ursprung på Råslättskolan i Jönköping. Där får dom hjälp med matte, svenska eller SO-läxan.

En hjälp som dom inte skulle kunna få hemma - antingen för att föräldrarna jobbar eller för att dom inte har kunskaperna som krävs för den svenska skolan, säger Miriana Necin. Hon är student på högskolan i Jönköping och en av dom som kommer till Råslättsskolan varje måndag för att hjälpa barnen med deras läxor.

- Det är roligt. En möjlighet att bidra på något sätt för att underlätta för andra som behöver ens hjälp, säger Mariana Necin.

Projektet som finansieras av Jönköpings kommun drivs på fyra skolor där totalt ett 60-tal barn får hjälp varje vecka.

Det är en hjälp som uppskattas av såväl elever som föräldrar. En av dom är Shejk Husein Motar vars fyra döttrar får läxhjälp.

- Jag tar till och med ledigt från mitt jobb för att få vara med på det här, för att visa min tacksamhet, säger Shejk Husein Motar.

Reporter: Peter Dallman

peter.dallman@sr.se