Ekonomin bekymmer för allt fler ungdomsföreningar

Ekonomin blir ett allt större problem för länets barn- och ungdomsföreningar. Enligt Smålands idrottsförbund så tvingas föreningarna höja medlemsavgifter och ragga sponsorer för att överhuvudtaget klara ekonomin.

De flesta föreningar som sysslar med barn- och ungdomsverksamhet har det kärvt nu. Det säger Christina Eriksson som är distriktschef på Smålands idrottsförbund.

- De två senaste decennierna så har samhällets stöd till idrotten minskat, samtidigt så ökar ju idrottens verksamhet och vi blir fler och fler, så nu sliter vi mycket med finansieringsproblematiken, säger Christina Eriksson.

Förr fick föreningarna en stor del av sina intäkter från bingolotteriet. Men nu verkar lottens popularitet avta och därför tycker Christina Eriksson på Smålands idrottsförbund att stat och kommuner måste hjälpa föreningarna mer.

- Ytterst är detta en politisk fråga. Man skulle kunna lyfta grundstödet och på så sätt gynna den lokala idrotten, tycker Christina Eriksson.

En av de föreningar som har problem är Nässjös skateförening. Tidigare kommunbidrag räcker inte till årshyran på 70 000 kronor och medlemsbidragen går inte att höja mer.

Nu fattas det runt 50 000 kronor. Medlemmarna måste jaga fler sponsorer och sälja ännu mer lotter, berättar Marja Bergström, ordförande i skateföreningen.

- Vi har sökt bidrag från kommunen som vi hoppas att vi får. Om vi inte får det så får vi ta en funderare om vi överlever överhuvudraget. Jag tror att alla föreningar som har ungdomsverksamhet känner av det här. Att få allt att gå ihop är inte lätt i dag.

Nässjö ridklubbs ordförande Kristina Bornhede känner igen att man som förening mest får ägna sig åt ekonomin, istället för verksamheten.

-Nästan all ledig tid får man lägga på det här, säger Kristina Bornhede.

Reporter: Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".