140 vanvårdade djur ska säljas

För ett par veckor sedan beslöt miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Värnamo att polisanmäla en lantbrukare för djurplågeri och omedelbart omhänderta alla hans 140 kalvar och kvigor. Nu har länsstyrelsen bestämt att lantbrukaren inte får tillbaka djuren och dessutom förbjuds han att ha hand om nötkreatur i fortsättningen.

Den här lantbrukaren har framgångsrikt drivit en stor gård i många år. Men för några år sedan upptäcktes vissa brister i djurhållningen. Och i år har förhållandena för djuren blivit allt värre. Lantbrukaren har helt enkelt tappat kontrollen över djuren.

Vid inspektioner nu i höst så hittades bland annat en död kviga ur vars slida huvudet och frambenen av en likaledes död kalv stack fram. Lantbrukaren polisanmäldes då för djurplågeri och miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Värnamo beslöt att med hjälp av polisen omedelbart omhänderta alla nötkreatur på gården. Sedan har polisen anlitat inhyrda djurskötare. 

Det rör sig om 140 kvigor, kalvar och tjurar. Förmodligen det största omhändertagandet av djur någonsin i länet. Nu har alltså länsstyrelsen fastställt kommunens beslut om att djuren ska tas om hand och säljas. Men inte bara det - lantbrukaren och den förening som står bakom gården förbjuds att tillsvidare överhuvudtaget ha hand om nötkreatur.

Monica Holmström, som är djurskyddsinspektör i Värnamo kommun, säger till Nyheterna, att det är mycket ovanligt att ett djurskyddsärende går så här långt, som att en stor kreatursbesättning tas om hand och tvångssäljs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".