Klassmormor aktuellt i Eksjö

Eksjös skolklasser kan snart få en egen klassmorfar eller klassmormor. Det är ett förslag som socialdemokraterna har lagt för att få mer vuxna i skolan. Men även om det behövs så är inte alla enbart postiva till förslaget.

Anne-Marie Pejrud är skolområdeschef på Väster i Eksjö och hon säger att hon i första hand vill skulle vilja se att man ökade personaltätheten istället för att använda sig av en klassmormor eller klassmorfar.

Den 19 december ska kommunfullmäktige i Eksjö ta beslutet om kommunens skolor ska få möjlighet att ha en klassmorfar eller klassmormor, en äldre person som ska fungera som ett stöd för eleverna. Förhoppningsvis ska den äldre kunna hjälpa till i klasser där det behövs extra vuxna.

Även om många ställer sig postiva till förslaget så har det också stött på patrull. Skolpersonal som har fått yttra sig vill hellre ha mer utbildad personal säger Ann-Marie Pejrud.

En annan farhåga som finns är att en klassmormor eller klassmorfar som då ska bestå av idéellt arbetande äldre personer skulle kunna ersätta vanlig personal i kommunens skolor. Den rädslan tycker inte motionsskrivaren och socialdemokraten Andreas Henning att eksjös lärare behöver ha.

- Det är ett viktigt försök för att göra se vad man kan göra för att få skolan till en bättre arbetsplats både för lärare och elever, säger Andreas Henning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".