Rättegång inledd mot känd företagare

Idag började rättegången mot den företagare från Jönköping som är misstänkt för grov kvinnofridskränkning och våldtäkt på sin egen fru.

Mannen tittar stint på sin fru när hon mycket samlat berättar för rätten om hur hon blivit slagen, sparkad och våldtagen. Han skyler ansiktet med ena handflatan så det är svårt att se hans ansiktsuttryck för alla vänner och släktingar till kvinnan som sitter i rättssalen för att stödja henne.

Alltihop bottnar enligt åklagaren i en händelse för 17 år sen. Då hade kvinnan en högst tillfällig sexuell förbindelse med en annan man och det här har enligt åklagaren satt sig i huvudet på mannen.

När kvinnan tidigare i år var bortrest på en mässa kom tankarna på det här tillbaka hos mannen och när hon kom hem blev hon utsatt för det hon själv kallar en tortyrvecka. Det var sportlov och två av de fyra barnen var borta. Mannen drack mycket whiskey och höll timslånga förhör med sin fru.

När hon inte svarade tillräckligt snabbt fick hon ett slag och så höll det på. Han ska under den här veckan ha tagit strupgrepp på henne och dessutom våldtagit henne och filmat det hela - men den delen av rättegången sker bakom stängda dörrar.

Mannen själv erkänner misshandel men varken att det handlar om kvinnofridskränkning eller att han skulle ha våldtagit sin fru, och han tycker inte att kvinnans sexförbindelse har satt sig på hjärnan.

Enligt kvinnan ska hon ha blivit utsatt för kränkningarna både hemma och på företaget och under nästan alla år paret varit tillsammans och frågan återstår varför hon inte lämnat honom tidigare. Men enligt åklagaren Anna Mårtensson är en sådan reaktion vanlig bland misshandlade kvinnor.

Mannen riskerar nu minst sex månaders fängelse för den grova kvinnofridskränkningen och minst två års fängelse för våldtäkt. Under de kommande rättegångsdagarna kommer flera personer i parets närhet att vittna till fördel för kvinnan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".