Över 1000 minkar släpptes ut från farm

Minst 1000 minkar släpptes ut från en farm i Vaggeryd i natt. Och det var ägaren till minkfarmen, Mikael Fredriksson, som själv upptäckte vad som hänt:

Mikael Fredriksson har haft sin minkfarm på heltid sedan 1985, och just nu finns knappt 4000 minkar i burarna. 1000 av dem släpptes ut i natt, drygt hälften är infångade igen, men många kommer aldrig att hittas, säger Mikael. Och djuren överlever inte ute i skogen, eftersom deras naturliga jaktbeteende är borta.

Och de djur som grannar och vänner hjälpt honom att fånga in är förmodligen värdelösa. Antingen blir de sjuka, eller så har de fått pälsen förstörd av leran, säger Mikael.

Vem som har släppt ut minkarna vet han inte, men under hösten har 3-4 liknande händelser inträffat i trakten.

Den nya regeringen har ju stoppat förslagen som skulle ha gjort minkfarmerna omöjliga, säger Mikael, och det har väckt liv i aktivisterna. Hur nattens aktion drabbar honom ekonomskt vet han inte än. Men han säger till Nyheterna att han inte tänker lägga av med minkfarmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".