Stor alkoholkontroll i Luciaveckan

Värmande glögg i vintermörkret - eller firmafest med julbord... Så här i lucia- och jultider ökar alkoholkonsumtionen och därför gör polisen i hela Europa den här veckan en gemensam kontroll av nykterheten på vägarna. I Huskvarna kontrollerade polisen Nils Gustavsson bilister utanför en skola idag på förmiddagen:

Just idag finns sex polismän avdelade speciellt för nykterhetskontroller i Huskvarna och Jönköping, men samtidigt ska även övriga i mån av tid göra extrakontroller. En liknande satsning gjordes förra året över hela Europa just Luciaveckan, i Sverige kontrollerades då nästan 90.000 förare, lite drygt 400 var påverkade av alkohol eller andra droger.

Enligt Vägverkets siffror har andelen omkomna förare med alkohol i kroppen ökat konstant sedan 1997, och bara i Jönköping har det hittills i år rapporterats över 30 procent fler påverkade förare jämfört med i fjol.

Det kan delvis bero på den ökning av antalet kontroller i landet som Rikspolisstyrelsen beslutat om. Enligt beräkningar ska fler kontroller kunna minska antalet döda i trafiken med 15-20 personer.

Vid kontrollen i Huskvarna idag klarade samtliga bilister blåsningen utan anmärkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".