Strid om delad kommunalrådslön i Nässjö

Länsrätten ska nu att granska hur det gick till när förste vice ordföranden i kommunstyrelsen i Nässjö, Uno Kenstam, överlät 35 procent av sitt heltidsarvode till partikollegan inom Safe, Anders Hansen. Moderaten och ersättaren i kommunfullmäktige Urban Persson ifrågasätter om beslutet är lagligt och tycker att det handlar om skatteplanering:

Uno Kenstam har posten som kommunstyrelsens förste vice ordförande och är kommunalråd, en tjänst på 100 procent. För det får han 40.000 kronor i månaden.

Ett arvode som partiet Safe tycker är väl högt och därför har man inför den här mandatperioden valt att låta en partikamrat till Kenstam, Anders Hansen, få 35 procent av arvodet.

Men Urban Persson menar att det handlar om skatteplanering eftersom Kenstams lön då hamnar under den brytpunkt då man måste betala statlig skatt. På det sättet undanhålls skatt.

Uno Kenstam säger till Nyheterna att det handlar om en praktisk lösning - genom den här ordningen kan han och Anders Hansen göra ett bättre jobb. Och Anders Hansen anser att pengarna enbart täcker de politiska uppdrag som han har i kommunen. 

Urban Persson som anmält det hela till både Skatteverket och Länsrätten vill dock att beslutet ogiltigförklaras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".