Kandidat till högsta djurskyddsansvarig jobbar på gård som fått djurförbud

I kväll ska kommunfullmäktige i Värnamo välja den högste politiskt ansvarige som ska se till att djur inte far illa. Det är moderaten Dieter Wagner som föreslås bli ny ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Och han är anställd på den gård, där 150 nötkreatur tagits om hand av myndigheterna på grund av allvarliga brister och ägarna har förbjudits att ha djur.

-Jag kan inte kommentera ett ärende där jag är jävig, säger han till nyheterna.

När miljö- och stadsbyggnadsnämnden för ett par veckor sedan beslöt att omedelbart omhänderta 150 nötkreatur på en gård i kommunen på grund av allvarliga brister i djurhållningen och i byggnader, då lämnade moderate ledamoten Dieter Wagner sammanträdet på grund av jäv.
Han är nämligen anställd på gården, där nu länsstyrelsen också beslutat förbjuda de båda ägarna att ha hand om nötkreatur i fortsättningen.
En av dem har dessutom polisanmälts för djurplågeri, sedan det vid en inspektion hittats en död kviga ur vars slida huvud och framben på en nyfödd och död kalv stack fram.
I kväll ska kommunfullmäktige i Värnamo välja ny ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Dieter Wagner är enda kandidaten.
Men kopplingen till gården leder till frågor om hans trovärdighet som högste ansvarig politiker för att se till att djur inte far illa. Men Dieter Wagner, som är utbildad lantmästare, säger att han enbart sköter odlingarna på gården och inte alls haft med djurskötseln att göra.
-Jag ägnar dagens alla ljusa timmar åt att skörda rotfrukter, och jag hinner inte springa i ladugårdar på nätterna.
Han säger sig ha sett vissa brister på byggnader, men att myndigheterna hann före. Men han hade nog inte tänkt slå larm om det.
-Du måste förstå att jag inte kan kommentera det här ärendet.
Men eftersom han nu blir högste politiskt ansvarige för djurskyddet i kommunen undrar nog många hur det är möjligt att han inte sett de allvarliga bristerna:
-Jag har inte sett så allvarlig brister som myndigheterna upptäckt, hävdar han.
-Det kunde möjligvis bli något litet vite på någon inredning, jag har antagit att de flesta av bristerna var fixade, säger han.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".