Länsstyrelsen granskar vårdhemmet Strandhagen i Sävsjö

Länsstyrelsen ska nu granska förhållandena på vårdhemmet Strandhagen i Sävsjö.
Enligt en anmälan mot vårdhemmet har en boende där levt under miserabla förhållanden. Mannen ska ha varit smutsig och ovårdad och det är oacceptabelt säger socialdirektör Iris Dovrén Råsbrant på Länsstyrelsen

- Om förhållandena är som det är beskrivet i anmälan så är det inte tillfredsställande. Så får det inte se ut på ett hem som tar emot människor med psykiska funktionshinder.

Behandlignshemmet Strandhagen i Sävsjö ägs av företaget Aleris som driver flera behandligshem i Sverige.
På Strandhagen i Sävsjö bor personer med psykiska sjukdomar.

När Jönköpings kommun besökte behandlingshemmet i slutet av augusti möttes man, enligt anmälan, av en patient som var smutsig och ovårdad. Hans rum var även det mycket smutisgt och belamrat med kartonger. Hans smutiga underkläder låg spridda i rummet.

Denna patient flyttade senare till ett boende i Huskvarna och då var hans saker slarvigt packade och smutsiga underkläder låg blandat med tekoppar och hygienartiklar. Anmälaren beskriver också hur personalen på det nya gruppboendet fått börja om med att träna patienten i hur man tvättar sig, sköter sina toalettbesök och när och vad man äter.

Länsstyrelsen ska nu alltså utreda hur dom boende på behandlingshemmet i Sävsjö har det. På företaget Aleris, som äger Strandhagen ser man också allvarligt på anmälan, säger marknadschefen Leif Tull.

- Som en direkt följd har vi satt igång en internutredning. Sånt här ska inte få ske, om det nu har skett, för vi måste få bilda oss en egen uppfattning om den här situationen, säger han.

Reporter Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".