Det upplysta huset i Mullsjö. Foto: Ann-Sofie Karlman

Nu sjunker elpriserna

Det kraftiga regnandet och den låga temperaturen gör att el-priset nu sjunker. Sedan augusti har priset mer än halverats och som konsumenter kan vi räkna med ett lägre elpris i vinter.

Elpriset har halverats på bara några månader. I augusti talades det om energikris och att elen inte skulle räcka i vintern genom. Experter spådde att priserna skulle skjuta i höjden. Men istället har det enorma regnandet fyllt på vattenmagasinen, vilket gör att tillgången på el är mycket god, samtidigt som dom låga temperatuerna gör att vi förbrukar lite el. Dessutom är alla kärnkraftverk utom ett nu åter i drift.

Så lagom till juleljusen och julgranarna sjunker elpriserna snabbt. Idag kostar elen 30 öre per kilowattimme, det är det så kallade spotpriset. Alltså det rörliga priset som elbolagen köper in till dom kunder som valt att ha rörlig taxa. För dom som har bunden taxa påverkas inte av det billiga priset eftersom elbolagen också köpt in den elen till ett bundet pris som kanske fastställed då det var dyrare. Men Lennart Lindberg, Jönköpings energi, räknar med att även de långsiktiga elpriserna sjunka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".