Jönköpings kommun utreder insatser för elitklubbar

Nu måste Jönköpings kommun se över hur och om man ska stötta elitidrottsklubbar ekonomiskt.

På kort tid har kommunen fått göra ekonomiska akututryckningar, dels för Jönköpings innebandyklubb, dels för Husqvarna FF. Och nu måste man fundera på framtiden, säger Ylva Millback, fritidsdirektör i Jönköpings kommun.

-I början av nästa år ska vi se över villkoren för elitverksamheten i kommunen. Vi måste fundera på om vi ska, eller på vilket sätt vi ska, delta i den verksamheten, säger Ylva Millback.
För en månad sen var Jönköpings Innebandyklubb i knipa. Bara timmar innan kronofogdens sluttid gick Jönköpings kommun in och betalade skulden på drygt 82 000.
Nu har det hänt igen. Den här gången var det Fotbollsklubben Husqvarna FF som hade en skuld på 180 000 som betalades av kommunen.
Båda utbetalningarna har varit förskott på verksamhetsbidrag, som föreningarna egentligen skulle ha fått i maj nästa år.
-Det har varit nödvändigt för att rädda de här föreningarna, och vi blivit inkopplade i ett väldigt sent läge. Vi måste se till att det här inte upprepas, säger Ylva Millback.
-Det här säger ju något om elitidrottens förutsättningar, när sponsorsintäkter och publikintäkter inte räcker, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".