Tiggare har synts i Jönköping den senaste tiden. Foto Jessica Sonelius

Tiggare i Jönköping väcker många frågor

Under de senaste månaderna har det dykt upp tiggare på flera orter i södra Sverige. Och på rikskriminalen följer man den här utvecklingen noga. Man misstänker nämligen att det inte bara handlar om tiggeri - utan också om brottslig verksamhet.

En av de städer där det syns många tiggare just nu är Jönköping. Det har bland andra Annika Söderlund och Sebastian Johansson märkt.
- Jag ser fler och fler, säger Annika.
- Jag ser någon varje dag, säger Sebastian.
Känslorna kring tiggarna varierar. ”Det är synd om dem”. ”Det är en oroande samhällsutveckling”. ”Det är vemodigt - men är det verkligen äkta?”
Ja, är det äkta? På Barnarpsgatan sitter en ung man med dragspel. Han får fram att han är från Slovakien och att han inte kan vare sig svenska eller engelska.
Han har en uppslagen väska bredvid sig och hoppas på pengar.
Och från rikskriminalpolisens sida har man koll på tiggarna. Man har fått rapporter om att det kommer grupper av människor från Östeuropa, till och med i busslaster, och att man förflyttar sig mellan olika mindre orter.
Förutom tiggeri kan det också handla om brottsliga saker som snatteri, prostitution och till och med människohandel. Det säger Tord Modin är chef för rikskriminalpolisens underrättelsetjänst.
Tillsammans med de lokala poliserna försöker man nu följa utvecklingen kring tiggarna för att se olika mönster och eventuellt avslöja brott.
- Vissa personer har redan gripits för stöld, men extra intresserade är vi av barn och kvinnor som tigger, för då kan det vara frågan om människohandel, säger Tord Modin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".