Djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström. Foto: Ola Nilsson/PrB

Kritik mot utredningen om djurskyddet

Djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström dömer nu ut den enmansutredning om myndighetens framtid som Bertil Norbelie gjort på uppdrag av regeringen.

Bertil Norbelie föreslår i utredningen att myndigheten som i dag ligger i Skara ska läggas ner och att frågorna i framtiden ska hanteras av Jordbruksverket i Jönköping.

I utredningen talas det om en integrering av djurskyddet, det är Hammarström kritisk till. Då kan djurskyddet försvinna, menat han.

Utredaren vill att även avel, foderfrågor, veterinärmedicin och smittskydd ska vägas in i djurskyddsfrågan och att det inte enbart ska vara en fokusering på djurskyddet i form av djurens beteende.

Därför anser utredaren att Jordbruksverket i Jönköping ska ta över djurskyddsfrågorna från Djurskyddsmyndigheten i Skara redan 1 juli nästa år och att myndigheten minskas från 50 till 30 anställda och att de årliga kostnaderna sänks med 30 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".