22-årig bedragare skrev hotbrev till företagare

Ett 20-tal butiker som lurats på varor för nästan en miljon kronor av ett Jönköpingsföretag hotas med rättsliga åtgärder för att dom vill ha betalt. Och mannen bakom företaget har nu polisanmält två kompanjoner för hot och grovt bedrägeri.

I förra månaden berättade Nyheterna att minst 20 företag, främst butiker av olika slag, lurats att lämna ut varor till ett nystartat och numera nedlagt takläggningsföretag i Jönköping. Det handlade om allt ifrån byggmaterial och kläder till kaffebröd.

Den 22-årige Jönköpingsbo som stod som registrerad ägare till företaget lovade betala när dom allt mer otåliga butiksägarna hörde av sig, men några pengar kom aldrig. På kort tid växte kraven hos kronofogden till närmare en miljon kronor.

I förra veckan fick dom lurade butiksägarna ett brev från 22-åringen, som de upplever som hotfullt. Där förklarar mannen att han aldrig beställt några varor. Butiksägarna uppmanas att avskriva sina krav och har dom inte gjort det senast i morgon, onsdag, så hotar han med advokat och rättsliga åtgärder.

För nu hävdar 22-åringen att han själv blivit lurad av två kompanjoner. Dom har han polisanmält för olaga hot och grovt bedrägeri. Kompanjonerna påstås ha hotat honom och utnyttjat hans namn och personnummer för att plocka ut varorna.

När Nyheterna ringer upp den 22-årige Jönköpingsbon, vägrar han kommentera de här uppgifterna, utan hänvisar till sin polisanmälan.

Reporter: Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".