Brist på dagbarnvårdare i länet

Alltfler väljer att arbeta som dagbarnvårdare runt om i landet - utom i Jönköpings län. Här minskar istället antalet dagbarnvårdare, alltså personer som tar hand om barn i hemmiljö som alternativ till dagis.

Enligt fackförbundet kommunal ökar andelen dagbarnvårdare i landet - men inte i Jönköpings län. Här har det minskat och i dag finns det cirka 340 dagbarnvårdare.

Bristen på dagbarnvårdare märks av bland annat i Vetlanda kommun och det här kan gå ut över barnen, säger kommunens skolchef Hans Svensson.

- För en del barn så tror jag det är den bästa lösningen att vistas i hemmiljö med en vuxen dagbarnvårdare och lite färre barn. Den valfriheten är svår att upprätthålla när vi är på väg ned till nivåer där vi är nu, säger Hans Svensson.

Vetlanda kommun har kanske fått ett eller två svar totalt på de senaste jobbannonserna där kommunen söker dagbarnvårdare. Skolchef Hans Svensson tror nu dels att dagbarnvårdare inte längre är ett populärt alternativ inom barnomsorgen - men också att det inte längre är ett populärt jobb.

Birgitta Andersson som är ordförande i Kommunal i Jönköpings län tror att anledningen till minskningen delvis är orsakad av kommunerna själva, där man av ideologiska skäl satsar mer på förskolorna och drar ned på dagbarnvårdarna.

Dagbarnvårdarnas avtal har nu skrivits om och i de nya avtalen kommer deras tidigare långa arbetsvecka förkortas till 40 timmar. Men trots bättre villkor så tror Birigtta Andersson att många kanske väljer bort yrket.

- Löneläget och statusen är väl inte den allra bästa.

Reporter: Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".