Kinasatsning kan ge jobb i Jönköping

Den stora kinesiska miljardsatsningen i Kalmar, där kinesiska företag ska visa upp sig för den europeiska marknaden, kommer att få stor betydelse även för Jönköpings län och kan också ge nya jobb. Sten Norinder som är näringslivschef i Jönköpings kommun tror att satsningen på sikt kan innebära att kinesiska företag kan starta produktion här:

Det var många som lyfte på ögonbrynen åt den jättesatsning som det kinesiska företaget Fanerdun Group AB nu håller på att bygga upp i Kalmar. En satsning i miljardklassen där man bygger utställningslokaler för uppemot 1000 kinesiska företag som vill marknadsföra sig. Satsningen blir huvudkontor för hela Europa och Kina räknar med att knyta många kontakter.

Utöver utställningen planeras grossistverksamhet satsningar inom turismen men Fanerdun vill också bygga hotell, restauranger, spaverksamhet m.m.

Och den här satsningen kommer att få betydelse även för Jönköpings län. När kontakterna knyts och Kina börjar sälja produkter här, så kommer man på sikt även att vilja ha produktion i Europa för att slippa transportera varorna hit. Då kan Jönköpings län och även Jönköpings kommun visa framfötterna för att få produktionen hit. Förhoppningsvis kan det ge nya jobb till länet och näringslivschefen i Jönköping är redan inställd på att resa till Kalmar för att marknadsföra Jönköpings som en bra ort för industriprodutkion.