Ny vård för kvinnomisshandlare

De män, som döms för att ha slagit och kränkt den kvinna de lever med, ska nu få bättre hjälp att komma från sitt beteende. Kriminalvården i länet börjar nu med ett speciellt stödprogram för våldsamma män, och också för de kvinnor som blivit slagna.

Programmet som man följer utgår från en speciell metod som redan används på flera håll i landet. Nu har Kriminalvården i länet fått pengar för att kunna utbilda personal och börja med hjälpen till dom våldsamma männen.

Ingegerd Almgren, kriminalvårdschef, säger att det idag är vanligt att en man som döms och avtjänar ett straff, ändå fortsätter misshandla sina nära när han kommer ut.

I programmet som införs i vår ska man genom samtal i grupp hjälpa männen att komma till insikt med vad dom gör och få dom att sluta. Tanken är att man i gruppen kan hjälpa varandra.

Något som är speciellt med just den här metoden är att man också lägger stor vikt vid att kvinnan, som blivit misshandlad ska få stöd och hjälp, berättar Ingegerd Almgren.

Dom män som kan få hjälpen i länet är dom som döms till ett kort straff, som kan avtjänas inom frivården, för det är där man kommer ha programmet. Men män som döms till längre straff kan också få behandlingen, för den finns också på flera anstalter i landet.

Och på Kriminalvården hoppas man nu att vetskapen om att det här nya programmet finns gör att ännu fler kvinnor vågar anmäla att dom utsätts för kränkningar och misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".