Husdjur kastas som sopor

Många husdjursägare bokstavligen kastar bort sina husdjur när dom åker bort på längre ledighet. Inför jul- och nyårshelgen är landets 16 Djurens vänner-föreningar nerringda av personer som vill bli av med sina djur.

De ideellt drivna djurhemmen är dock redan fulla och situationen är nu ohållbar, säger Britt Lindström som är riksordförande i Djurens vänner.

- Den är katastrofal och den värsta tiden är just innan jul och semestrarna.

Hon tar emot minst 20 samtal om dagen men även om telefonen går varm hos djurföreningarna så ringer inte de flesta djurägarna och ber om hjälp, istället så lämnar de sina katter, kaniner och marsvin ute i naturen eller bokstavligt talat kastar dom levande i en ihopknuten påse i soporna.
Så här har det varit i många år men det har blivit allt värre säger Britt Lindström.

-  Senaste tio åren har det varit i ständigt ökande och anledningen är väl att folk ska ha djur men inte sätter sig in i vad det är att ha djur, säger hon.

I Malmö, Göteborg och Stockholm är situationen värst  men också på de mindre orterna i landet har Djurens vänner allt fler djur att ta hand om.

När det gäller katter hör djurägare av sig och kräver hjälp, det berättar Annika Sjöberg som är ordförande i Djurens vänner i Nässjö.

-  Det ringer många som beordrar oss att vi ska ta hand om deras katter men det kan vi inte, säger hon.

På Nässjö katthem trängs redan 20 katter - som ingen egentligen vill ha och så är det på de flesta djurhem som drivs ideellt. Men vems ansvaret för de här djuren egentligen är när ägaren gått upp i rök - den frågan är inte så lätt att klargöra, det säger Anders Gustavsson som är jurist på djurskyddsmyndigheten.

- Lagstiftningen är ganska krånglig men när det gäller myndigheter så gäller besväret både kommunen och polisen men vi tycker att i första hand ska kommunen ta tag i det här problemet, säger han.

Britt lindström efterlyser också mer hjälp av kommunerna.

- Mer pengar av alla kommuner!

Reporter Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se