Tågtrafik stoppad efter ras

Tågtrafiken har stoppades helt vid femtiden på onsdagskvällen mellan Nässjö och Eksjö sedan, sedan delar av banvallen rasat i Ormaryd i Nässjö kommun. Orsaken till raset tros vara det höga vattenflödet.

Tågtrafiken omedelbart efter Banverkets inspektion eftersom det är risk för mer ras. Fyra persontåg och flera godståg ställdes in under onsdagskvällen.

Enligt Bodil Sonesson, informatör på Banverket, så tar det minst två dagar att laga raset.

- Vi kommer förstås inte att tillåta några tåg där förrän vi vet att det är helt säkert igen. Vad vi vet om raset i dag är att det är omfattande, säger Bodil Sonesson till Nyheterna.

Vattenflödet i Svartån är högt och tros ha orsakat raset.

Enligt Bodil Sonesson ska geologer och bantekniker från Banverket inpektera skadorna vid sjutiden på torsdagsmorgonen när det är dagsljus och sedan ta beslut om vad som ska göras. Först då vet man hur lång tid reparationen kan ta. 

Enligt länstrafikens trafikupplysning så ersattes de inställda tågen under onsdagskvällen med buss, något man räknar med att göra även de kommande dagarna under reparationsarbetet.

Det var allmänheten i Ormaryd som slog larm först. En förbipasserande privatperson såg att det rasat grus och sten från banvallen men även hela granitblock från järnvägsbron som går över vattendraget Svartån mitt i Ormaryd. Personen slog larm till Banverket.

Sådana här ras är mycket ovanliga enligt Bodil Sonesson på Banverket.

- Bortsett från raset på E6:an i Munkedal så är det ovanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".