Miljoner prutades bort efter stormen Gudrun

Jönköpings kommun får inte den hjälp från EU som man räknat med för att reparera skadorna efter stormen Gudrun.

Efter en noggrann granskning så har nämligen Jordbruksverkets revisorer prutat bort 3 av de 7 miljoner som kommunen anser sig ha rätt till.

För att hjälpa Sverige efter stormen Gudrun så beslöt EU anslå drygt 700 miljoner kronor ur sin så kallade solidaritetsfond.

Det är Jordbruksverket som ska portionera ut pengarna och när verkets egna revisorer granskade stickprov bland ansökningarna så kom man fram till att Jönköpings kommun begärt alldeles för mycket.

Av de sju ansökta miljonerna har Jordbruksverket därför strukit tre. Rolf Lindh på Tekniska kontoret i Jönköping säger att det är en tvist om hur stödreglerna ska tolkas som ligger bakom. Hade kommunen anlitat utomstående entreprenörer för att reparera stormskador så hade man fått de begärda pengarna. Men nu utfördes en stor del av jobbet av kommunens egen personal och därför minskas bidraget.

Nu ska Jönköpings kommun fundera på om man ska överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".