Domen i Bobbyfallet står fast

Nu är det klart att Bobbys mamma Nina Äikiä och hennes före detta sambo Eddy Larsson får tio års fängelse var, för bland annat vållande till annans död.

Idag beslutade nämligen Högsta domstolen att inte pröva målet.

Efter förhandlingarna i Eksjö tingsrätt på försommaren i år överklagade båda parterna domen på tio års fängelse till hovrätten.

Både Eddy Larsson och Nina Äikiä ville alltså se lindrigare straff. De tyckte sig inte vara skyldiga till att ha vållat Bobbys död. Men Göta Hovrätt ändrade inget i domen. Efter det gick ärendet vidare till Högsta domstolen, som nu fastslår att Nina Äikkiä och Eddy Larsson ska sitta i fängelse i tio år.

- Jag tycker inte att de rättsliga instanserna har tagit hänsyn till Nina Äikiäs psykiska tillstånd, säger Nina Äikiäs advokat Anders Berggren i en kommentar till Nyheterna.

Berggren hävdar att Nina Äikiä inte borde ha dömts till fängelse. Den sista tiden har hon för övrigt suttit häktad på Gotland, på grund av platsbrist i Jönköping. Men nu får hon alltså inrikta sig på tio år bakom lås och bom, gissningsvis på någon av landets kvinnoanstalter.

Eddy Larssons advokat, Per Oehme, är inte speciellt förvånad: 

- Högsta domstolen omprövar ju nästan aldrig några fall, säger han. 

Oehme och hans klient hade begärt en komplettering av förundersökningen, eftersom de anser att Nina Äikiäs uppgifter borde granskats närmare. Men det tyckte inte Högsta dostolen. Eddy Larsson har suttit häktad i Göteborg, men får nu även han inrikta sig på att förflyttas till ett fängelse. Var Larsson hamnar är ännu inte klart.

- Han hade hoppats på en omprövning, säger Per Oehme.

Snart är det ett år sedan fallet med Bobby tog sin början. Han hittades sedan dumpad i en sjö i mitten av februari 2006. Bobby Äikiä blev tio år gammal.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se