1 av 2
Terriern Musse blir lugn med hjälp av en spray. Nu reagerar Sven Grimms hund inte på raketer och smällare. Foto: Martin Eriksson
2 av 2
Foto: Martin Eriksson.

Spray lugnar hunden på nyår

För många hundar är nyåret jobbigt med alla smällare och raketer. Men för den som vill ha en lugn hund finns det hjälpmedel.

Hundägaren Sven Grimm i Jönköping tar hjälp av en spray som får hans hund Musse att ignorera höga ljud.

- Det är kanon, säger Sven, och sprayar på filten på soffan där Musse har sin favoritplats.

Den femåriga norwichterriern Musse gnyr lugnt hemma hos Sven Grimm på Kålgården i Jönköping. Musse har alltid varit rädd för höga ljud, och nyåret har varit den jobbigaste tiden på året.

- Han är ju så rädd för smällare och raketer. Det räcker med att han hör en knall på radion för att han ska springa in under sängen.

Men sedan ett år tillbaka är det inte några problem en dag som den här. Med hjälp av en spray som utsöndrar doftsubstanser som kallas feromoner blir Musse liggande där i sin favoritsoffa istället för att springa runt och gömma sig när han hör raketerna.

Feromon finns naturligt hos tikar och får hunden att på ett positivt sätt utvecklas i okända miljöer. 

Sprayen som Sven har är emellertid inte helt ofarlig, den är lättantändlig och bör inte finnas i närheten av barn.

Enligt Sven hjälper sprayen även vid andra tillfällen än nyår, till exempel när hunden drabbas av åksjuka. Man sprayar inte direkt på hunden, utan på något tyg eller nåt ställe där den brukar ligga.

- Han blir lugn och sansad, men inte sömnig. Han äter som vanligt, till exempel, säger Sven.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".