Polisen undersökte inte avancerade stölder

Inte mindre än nio bilägare drabbades för en tid sedan av inbrott i sina bilar i Habo. En stöldliga slog till, och det försvann dyrbar utrustning både på och i bilarna. Men trots att samtliga nio stölder polisanmäldes så kom polisen inte ens till platsen för att titta och inga spår säkrades.

En natt i slutet av förra året så slog ligan till. Nio bilar utsattes för inbrott på centrala adresser i Habo. Dels försvann det gamla vanliga, till exempel stereoapparater och lösa föremål i bilarna. I två av fallen så försvann även teknisk avancerad utrustning från två BMW-bilar. Exklusiva och dyra lyktor monterades bort från två bilar. En liga har specialiserat sig på att montera loss så kallade xenonljus på exklusivare bilar, alltså bilens fasta lyktor. En mycket avancerad stöld som kräver stor kunskap.

I Mikael Karlssons bil försvann även en avancerad gps-utrustning på instrumentpanelen och det kostar 150 000 kronor att återsätlla Mikaels bil.

Men trots många och avancerade bilstölder, så åkte polisen inte ens ut och tittade på bilarna och Mikael Karlsson är besviken.

Kommissarie Lars Johansson erkänner att polisen borde ha åkt ut på bilinbrotten i Habo, men kan inte förklara varför man inte gjort det. Samtidigt säger han att polisen nu ska skärpa rutinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".