Succé för kollektomat i kyrkan

Efter att den nya kollektomaten i Allianskyrkan gjort succé, och samlat in inte mindre än 143 000 kronor sedan oktober, vill nu fler kyrkor i Jönköping erbjuda sina besökarna möjligheten att ge kollekt genom sitt betalkort.

Torsten Vikström, som är ordförande i Alliansförsamlingen, är glatt överraskad av kollektomatens effekter.

- Vi har sett att runt en tredjedel av våra intäkter kommit den vägen, den är förvånandsvärt mycket. Det verkar vara ett stort intresse, det är spännande och det är kul att det finns säger Torsten Vikström.

På de tre månader som Allianskyrkan haft sin kollektomat har den samlat in över 143 000 kronor och det är ungefär 100 000 mer än vad man hade räknat med. Många har testat att skänka pengar direkt med sitt betalkort och pengarna är ett välkommet tillskott eftersom frikyrkor ju är beroende av gåvor. Nu räknar man med att kunna satsa ännu mer på ungdomsverksamheten i församlingen.

Ryktet om Allianskyrkans speciella sparbössa har spridits. Missionskyrkan i Jönköping är på väg att skaffa en och tidigare i veckan var det dags för Pingstkyrkan att packa upp sin egen kollektomat.

- Vi har valt en kollektomat av det skälet att det är så vanligt med kort, många yngre framför allt har ofta bara kort med sig säger Sören Eskilsson från Pingstkyrkan.

- Gåvorna kommer att öka och det är ett behov som finns. Just nu är det mycket att göra och det kommer att bli väldigt mycket innan påsk säger Anders Petersson som åker runt och installerar kollektomaterna.