Civila tar över polisutredningar

Brist på poliser gör nu att polisen söker civila utredare som ska ta över delar av brottsutredningarna som ligger på hög i länet.

Nu söker polisen i Jönköpings län civil personal som ska få hjälpa till att utreda exempelvis våldsbrott, bedrägerier eller stölder.

Personer utan polisiär utbildning ska alltså hålla i komplicerade utredningar, som bland annat innebär känsliga förhör med offer och misstänkta.

Trots det tror inte Göran Larsson, som är chef för polisens utredare i länet, att det innebär någon risk för rättsäkerheten.

- Vi har ju erfarenhet av detta sedan några år tillbaka. Civila håller mycket bra förhör och gör mycket bra utredningar så det ser vi inte som någon nackdel, säger Göran Larsson.

När polisen i Jönköpings län nu behöver fler personer som utreder olika brott vänder man sig nu framför allt mot akademiker - personer som man hoppas ska tillföra kompetens till myndigheten.

Exakt hur många man tänker anställa vet man inte, det beror mycket på vilka som söker men minst fem är målet. Tanken är att de ska placeras i såväl Jönköping som Eksjö och Värnamo.

Göran Larsson tror och hoppas fler utredare ska leda till att högen med utredningar nu ska kunna bli mindre.

Civila har även tidigare använts i brottsutredningar, främst när det gällt ekonomiska brott, men då har polisen själv utbildad de här personerna. Det nya nu är att man riktar sig direkt till akademiker - som man alltså hoppas ska tillföra ytterligare kompetens.

- De har specialkunskap inom ett visst område som kan vara viktigt för oss i en viss typ av utredningar, till exempel aktuell kunskap inom ekonomi som det tar lång tid att lära upp personal på. Vi har stor nytta av de som finns inom myndigheten i dag, säger Annika Skrikas, personaldirektör vid polisen i länet.

Reporter: David Westh

david.west@sr.se