Bättre betalt för skrotbilen innan premien försvinner

Det har blivit en hårdare kamp mellan bilskrotarna på flera håll i landet om gamla bilar som ska skrotas ut och det här gynnar den som ska skrota en bil eftersom man får bättre betalt.

Anledningen är att skrotpremien troligen försvinner senare i sommar när istället biltillverkarna får ansvar för gamla uttjänta bilar, så kallat producentansvar.

Det här gör att många bilskrotar nu vill skrota så många bilar som möjligt innan de slutar få betalt för bilarna.

Det här gynnar bilägarna eftersom bilskrotarna betalar allt bättre när konkurrensen ökar. Det här berättar Markus Andersson på KM Bildemontering i Värnamo för SR Jönköpings motor- och trafikprogram På väg.

- Vi har köpt in ganska mycket skrotbilar och vill ha mer. Vi har kört en kampanj där vi betalar bättre. Folk kommer ju inte få så bra betalt senare och därför passar vi på nu. Det är hård konkurrens mellan oss, och det gör att priset trissas upp och kunden får mer betalt för bilen, säger Markus Andersson på KM Bildemontering.

Henry Gustavsson, vd på SBR, Sveriges bilskrotares riksförbund, säger att konkurrens av den här typen kan uppstå lokalt på dom ställen där det är tätare mellan skrotarna. Att det skulle vara en situation som gäller överallt kan ha inte bekräfta.

Både SBR och KM Bildemontering är överrens om att många mindre skrotare kan få problem att överleva när premien skrotas. Det kommer också att leda till att fler bilar ställs ut i naturen med läckande olja och miljöproblem som följd, eftersom ägaren inte får något för bilen är den lämnas in.

Reporter: Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".