Ingela Bertö. Foto: Anna Eriksson

Lyckat arbetsmarknadsprojekt i Tranås

Från hopplös och arbetslös - till sysselsättning. Så har utvecklingen varit för majoriteten av deltagarna i Tranåsprojektet Extrakraft.

Det är ett nyss avslutat arbetsmarknadsprojekt där 70 procent av deltagarna, som anågs ha nedsatt arbetsförmåga, nu har ett arbete och sysselsättning att gå till varje dag. 

När nu 53-åriga Ingela Bertö lämnade sin tidigare sysselsättning med djurhållning hade hon inte en aning om att vägen till arbetsmarknaden skulle ta sju år, en tid som malde ner hennes självförtroende totalt. Deltagande i utbildningar, alu-projekt och aktivitetsgaranti resulterade inte i någonting men vändningen kom. Idag jobbar ingela på en sprutlackeringsfirma i Tranås.  

Vägen till jobb har gått genom projektet Extrakraft i Tranås, ett projekt för dom som har svårt att komma in på arbetsmarknaden på grund av att de mår dåligt, har arbetsskador eller andra svårigheter. I projektet har de fått individuell hjälp med att utveckla sig själva genom att lära sig trähantverk.

Konceptet är utarbetat av projektledaren Plamenko Mahic. Han har fått stöd från kommun, arbetsförmedling och EU. När nu Extrakraft efter tre år avslutades vid årsskiftet konstaterar Plamenko Mahic att 16 av 25 deltagare har fått jobb, och ytterligare två personer har kommit in på en utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".