Lösning på gång för funktionshindrade som pluggar

Nu finns det chans att politikerna hittar en alternativ lösning för de elever med funktionshinder som mister det studiebidrag de tidigare haft rätt till.

Som vi berättade i Nyheterna i morse är det elever som också har så kallad aktivitetsersättning som drabbas. Och Catharina Elmsäter-Svärd, moderat ordförande i arbetsmarknadsutskottet, säger att man inte riktigt har förstått tidigare hur hårt den här gruppen drabbas.

Aktivitetsersättning kan den få som har nedsatt fysisk eller psykisk prestationsförmåga för att gå till exempel en utbildning. Sedan tidigare har man då också fått studiebidrag, men det försvann vid årsskiftet.

Några som det här slå emot är eleverna i klass Allmän E på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Där går killar och tjejer som mår eller har mått dåligt psykiskt. Och att de har mist en stor del av sin inkomst påverkar hela deras liv.

Men att funktionshindrade förlorar så mycket ekonomiskt (över 2000 kronor i månaden) var något som Catharina Elmsäter-Svärd fick reda på först när hon besökte Småland idag. 

Hon säger att utbildningsdepartementet nu tittar på det här för att hitta en alternativ lösning, men att hon inte vågar lova någon förändring.

CSN har nu också beslutat att de elever som redan förra terminen hade studiebidrag också får det under vårterminen nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".