Pappan har vårdnad om bortförd flicka i Pauliström

En flicka i tioårsåldern bortfördes från sin skola i Pauliström i Vetlanda kommun under onsdagsmorgonen. Nyheternas granskning visar nu att det är pappan som har vårdnaden om flickan. Trots det är han nu anhållen i sin frånvaro misstänkt för människorov. Polisen tror nu att det rör sig om en vårdnadstvist, och man misstänker att flickan kan vara på väg att föras ut ur landet av sin egen pappa.

Strax efter klockan åtta fördes flickan bort från skolområdet. Då var hon på väg till gymnastiklektionen med sin klass. Två män tog då in henne i en bil som de sedan körde iväg med.

- Flickan skrek ”Nej!” när männen tvingade in henne i bilen, berättar Nyheternas Anna Eriksson, som är på plats i Pauliström.

Flickan hade precis flyttat från Eskilstuna till Pauliström med sin mamma, men handlingar som nyheterna har tagit del av visar att det är flickans pappa som har vårdnaden om flickan och att mamma bara har umgängesrätt.

Det är tingsrätten som har tagit beslutet att pappan ska ha vårdnaden, men mamman har överklagat beslutet - hon vill har vårdnaden själv.

Det är en tragisk historia som rullas upp. Den 9-åriga flickan har blivit en bricka i ett spel mellan föräldrarna. De två anklagar båda varandra för att misshandla flickan och hävdar att den andre är olämplig som vårdnadshavare.

I Eskilstuna bodde flickan hos pappan och träffade sin mamma varannan helg. Men enligt de handlingar som nyheterna läst så var det inte alltid som flickan kom tillbaka som överenskommet.

När pappan fick höra talas om mammans planer på att flytta till Småland blev han orolig och berättade för socialtjänsten att han var rädd att hon skulle ta flickan med sig.

Trots att pappan alltså är den som har vårdnaden så bodde flickan alltså i Pauliström nu med sin mamma och gick i skola där. Men nu är hon alltså borta. Vilka som hämtat henne vet man inte.

Polisen har haft en patrull vid skolan. Man har också skickat ut larm till andra styrkor i länet för att söka efter den här bilen, som enligt de första uppgifterna också har en vit text på dörrarna.

Polisen tror i nuläget att det här rör sig om en vårdnadstvist, och man rubricerar händelsen som misstänkt olaga frihetsberövande. Anders Gustavson på polisen:

- Vi tror att det är pappan och en bekant till honom som har fört bort flickan, och det finns risk för att flickan kan föras ut ur landet.

Hur jobbar ni för att motverka det?

- Vi har nu gått ut med gränslarm. Det når samtliga flygplatser och andra gränsstationer i Sverige.

Finns det någon fara för flickans liv?

- Nej, inte som vi ser det i nuläget, säger Anders Gustavson.

- Nu får barnen hjälp av skolpersonalen för att bearbeta det här. Stämningen är upprörd, berättar Nyheternas Anna Eriksson.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".