Läkare missade att kvinna var gravid

En 28-årig kvinna uppsökte Länssjukhuset Ryhov för att göra abort. Men där fick hon beskedet att hon inte var gravid. En vecka senare brast hennes livmoder på grund av utomkvedshavandeskap, ett tillstånd som kan leda till döden. Läkaren är nu anmäld enligt Lex Maria.
Att fostret hamnar i äggledaren istället för i livmodern gör att äggledaren till slut spricker, det här kan leda till döden om man inte får vård. När det gäller kvinnan så visste hon alltså själv att hon var gravid, uppsökte läkaren för att göra abort men blev hemskickad med beskedet att hon inte var gravid. Problemet var att läkaren bara tittade i livmodern och upptäckte därför inte fostret i äggledaren. Om man hade gjort det hade kvinnan fått opereras direkt. Nu sprack istället äggledaren en vecka senare och det blev istället en akut operation. Bo Sigstedt som är Lex Maria ansvarig i Jönköpings sjukvårdsområde vill inte säga något om påföljderna för läkaren eftersom Socialstyrelsen ska yttra sig om det först.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".