Habo Finans använde kundernas konton

Härvan kring Habo Finans växer och frågetecknen om vad som hänt med dom pengar som många länsbor satsat i bolaget blir allt fler.
Det är runt 750 personer som satt in pengar i bolaget och det handlar om miljonbelopp.

Sune Svensson är ordförande i Aktiespararna i Mullsjö kommun,  han har tidigare rekommenderat folk att satsa i bolaget men nu skäms han för att han rekommenderat bolaget

- Jag lider med dom som kommer förlora pengar. Jag känner mig skyldig eftersom jag har rekommenderat människor att vara med i Habo Finans - jag trodde det var perfekt säger han.

Igår kunde vi berätta att bolaget Habo Finans fryst alla in- och utbetalningar och många av dom länsbor som nyheterna talat med är nu mycket oroliga för sina pengar.

Det allt mer oklart var som hänt med pengarna. Polisen som inlett en förundersökning vill inte säga så mycket  men det handlar om grov trolöshet mot huvudman och grov förskingring. Det finns nu två polisanmälningar mot bolaget.

Företaget har bland annat, utan att kunderna själva vetat om det, använt deras konton till att handla med sådana aktier som inte ingår i avtalet  och nu finns det inte längre täckning på kundernas insatta kapital. Företaget anklagas dessutom enligt polisen för att ha lurat sina kunder genom att ha uppgett att värdet på deras aktier har varit högre än vad det i själva verket har varit.

Nu har styrelsen själva avsatt Vdn i bolaget.

Nyheterna har granskat företagets bokslut för 2005. Och där finns många frågetecken. Trots att 750 personer har satsat mångmiljonbelopp i företaget så finns knappt ett spår av det i redovisningen.

Revisorn har dessutom påtalat brister i den interna kontrollen. Men Nyheterna har inte lyckats räta ut frågetecknen. Trots upprepade försök har vi varken lyckats nå revisorn, Vd:n eller någon annan i företagets styrelse. Det är alltså uppenbart att styrelsen och den numera före detta VD:n gjort sig oanträffbara.

Reporter Alexandra Petersson
 alexandra.petersson@sr.se

Läs mer 

Läs mer